Teniszedző képzés Magyarországon

 

Képzés Óraszám Bizonyítvány / diploma
PTR 12 óra PTR bizonyítvány
OKJ - s képzés 110 óra sportoktató, sportedző OKJ - s bizonyítvány
Bsc 6 féléves levelező képzés testnevelő - edző bsc diploma
Msc 4 féléves levelező képzés szakedző msc diploma
Phd   phd

 

PTR képzés - alaptanfolyam:

A PTR (Proffessinal Tennis Registry) egy teniszedzőket tömörítő világszervezet, mely egy gazdasági szervezet több mint 100 tagországgal. Fő tevékenysége, hogy világszerte edző képzéseket szervez, egy központilag meghatározott metodika szerint, az általuk kidolgozott tankönyv alapján. A PTR képzés két napos szemináriumok keretében bonyolítja le az oktatást. A jelentkező érdeklődésének megfelelően három kategóriában választhat képzést: utánpótlás nevelés, felnőttek képzése, versenyzők képzése.
Az alaptanfolyam (Basic Certification): 4 óra elméleti oktatásból és 12 óra gyakorlati oktatásból tevődik össze, melynek végén egy négy részből álló vizsgát tesznek a hallgatók. A bizonyítvány minősítését a vizsgán bemutatott teljesítmény határozza meg. A három minősítési szint az alábbi: segédoktató, oktató, profi oktató.
Bármelyik alaptanfolyam elvégzése után a PTR tagok részt vehetnek a PTR tagok számára évente meghírdetett továbbképzéseken. Ezek 1-2 naposak, ahol vizsgázni nem kell, de a részvételről igazolást adnak. Magyarországon egyenlőre nincs lehetőség az alapképzést követően további magasabb szintű tanfolyamok elvégzésére. (Ilyen például a „Master of tennis” képzés az USA – ban, amelyre az alapképzésen „profi oktató” minősítéssel végzettek jelentkezhetnek. Ez a képzés 120 órás.) PTR képzésre a Magyar Tenisz Szövetségnél lehet jelentkezni.

 

Sportoktató: OKJ – s képzés (Országos Képzési Jegyzék száma: 52 813 01 0100 33 01)

Egy sportoktató tanfolyam elvégzéséhez 10 befejezett évfolyam, egészségügyi alkalmassági, stabil játéktudás és sportági jártasság szükséges. A tanfolyam két féléves, kb. 80 óra elméleti oktatással, és kb. 30 óra gyakorlati oktatással.  A záróvizsga témái: az egészséges életmód népszerűsítése; a sport, mint a nevelés színtere és eszköze; a sporttevékenységgel kapcsolatos ártalmak megelőzése, felismerése, kivédése; a tanfolyamszervezés, és –vezetés; rutin- és egyéb feladatok; a sportoktató speciális tevékenységi köre (sportági elmélet és gyakorlat). A sportedző ugyanezt a képzést kapja, csak rendelkezik érettségi vizsgával. Országszerte számos intézmény szervez ilyen képzést.


Sportedző: OKJ-s képzés (Országos Képzési Jegyzék száma: 52 813 01 0010 52 02)

A sportedző tanfolyam elvégzéséhez középiskolai érettségi bizonyítvány, egészségügyi alkalmassági, stabil játéktudás és sportági jártasság szükséges. A képzés megegyezik a sportoktató képzéssel.  A tanfolyam két féléves, kb. 80 óra elméleti oktatással, és kb. 30 óra gyakorlati oktatással.  A záróvizsga témái: az egészséges életmód népszerűsítése; a sport, mint a nevelés színtere és eszköze; a sporttevékenységgel kapcsolatos ártalmak megelőzése, felismerése, kivédése; a tanfolyamszervezés, és –vezetés; rutin- és egyéb feladatok; a sportoktató speciális tevékenységi köre (sportági elmélet és gyakorlat). A sportoktató ugyanezt a képzést kapja, csak nem rendelkezik érettségi vizsgával. Országszerte számos intézmény szervez ilyen képzést.


 

tenisz
tenisz