A teniszlabdák

A teniszlabdákról néhány tudnivaló:
 

 • A teniszlabda gyártó cégeknek a forgalmazott labdákat a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) erre felállított bizottságával el kell fogadtatniuk. Minden labda prototípusát egy erre alkalmas laboratóriumban különböző teszteknek vetik alá, az ITF előírásai szerint. Ha megfelel a labda a teszten akkor ezt az „ITF approved” felirat jelzi a labda dobozán.
 • A dobozon feltüntetik az  „ITF approved” jelzés mellett, azt is, ha valamelyik ATP vagy WTA torna hivatalos labdája, vagy ha valamelyik ország tenisz szövetsége, vagy más nemzetközi szövetség  hivatalos labdájának választja. Ezen jelzések tulajdonképpen ajánlások, és a labda kiváló minőségére utalnak.
 •  2000 elején a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) némi változtatást eszközölt a szabályzatában, és a versenyeken a meglévő két típus mellett, további két labdatípus használatára adott lehetőséget. 2000 előtt csak két típus létezett: a közepes gyorsaságú labda, és ennek egy ~ 1200 m feletti magasságon használt változata. A két újonnan engedélyezett labdatípus a „gyors labda” amivel a lassú salakpályás játékot szerették volna felgyorsítani, és a „lassú labda” amivel a leggyorsabb füvespályás játékot szerették volna lelassítani.  Eszerint:
  •   „közepes labda”: ez a legnépszerűbb labda, szinte minden játékosnak, minden felületen megfelelő. Magyarországon ez a legelterjedtebb típus.
  • magaslaton használatos labda: arra tervezték, hogy 1200 m felett, az alacsonyabb légnyomáson legyen könnyebben kontrollálható, mint a normál labda. Magyarországon igen ritka.
  • „gyors labda”: nagyon nehezen beszerezhető, és nagyon ritkán használják. Alkalmas lehet azoknak, akik szeretik az izületeket kímélőbb puha salakpályát, de mégis szeretnének gyorsakat ütni, hamarabb befejezni a pontot.
  • a „lassú labda”: a normálhoz képest nagyobb a keresztmetszete, de a súlya változatlan. Jó lehet azon játékosoknak, akiknek több idő szükséges a labda visszaütéséhez. A füves pályához ajánlják. Magyarországon igen ritka.
 • A teniszlabdák filcborítása is többféle tipusú. A normál filcborítás elsősorban salak és kemény pályára alkalmas. Finomabb tapintású, nem bolyhosodik túlzottan, keménypályán hamarabb elhasználódik. Az extra filcborítás elsősorban keménypályára való, sűrűbb, így nem használódik el olyan gyorsan a kemény pályaborításon. A füves pályára készített labdák normál filcborításúak speciális anyaggal kezelve, hogy ne hagyjon elszíneződést rajtuk a fű.
 • A labda minősége: a gyárak háromféle minőségi kategóriában készítenek labdákat. A „professional” kategória a legmagasabb minőséget jelenti, az adott gyártól elvárható legjobb minőségű és legtartósabb labdát. A nagyobb tenisztornák e kategóriából választanak hivatalos labdát. A „championship” kategória minőségben a következő szint, de ez is jó minőséget jelent, számos országos bajnokság választ ebből a kategóriából hivatalos labdát. E kategória a legelterjedtebb Magyarországon. A gyakorló labdák (recreational balls vagy practice balls) jelentik a harmadik kategóriát, ezek kevésbé jó minőségűek, és versenyeken nem is szokás használni őket. E kategóriában a vákumcsomagolt labdák képviselik a jobb minőséget.
   
 • A jobb minőségű labdák természetesen vákuumos csomagolásban vannak, hogy ne puhuljanak le. A doboz felnyitása után rövid időn belül fel kell használni a labdát, különben lepuhul, és lassabban pattan a normálisnál. A folyamatosan használt labdák lepuhulása kevésbé zavaró, mert akkor a labda filcborítása is kopik, ami ellensúlyozza az előbb említett lassúságot.
 • Mini-tenisz labdák
  • Szivacslabda (Stage 3, piros pálya): Vastag szivacsborítású labda a piros pályára ajánlják kezdőknek, illetve 4 – 5 éveseknek.
  • Piros labda (Stage 3, piros pálya): 25 %-os keménységű a normál teniszlabdához képest. Piros pályára, azaz a 4 – 8 éveseknek ajánlják. A piros szín mint jelölés minden márkánál megjelenik rajta.
  • Narancs labda (Stage 2, narancs pálya): 50 %-os keménységű a normál teniszlabdához képest. Narancs pályára azaz 7 – 9 éveseknek ajánlják. A narancs szín mint jelölés minden márkánál megjelenik rajta.
  • Zöld labda (Stage 1, zöld pálya): 75 %-os  keménységű labda, a normál pályára ajánlják 9 – 12 éveseknek. A zöld szín mint jelölés minden márkánál megjelenik rajta.

 

 

tenisz
tenisz