Hogyan válasszunk teniszütőt?

A gyermekütők

A gyermekeknek szánt ütőknél a legfontosabb szempont hogy minél könnyebbé tegye a gyermekek számára a tenisz mozdulatokat, és a használat során minél kisebb terhelést gyakoroljon  a gyermek fejlődésben lévő izomzatára, ízületeire.  A rosszul megválasztott (túl nehéz, túl hosszú) ütő a könyök, csukló, alkar sérüléseihez vezethet, ezért fontos jól választani! A szempontok:


Az ütő hossza: A megfelelő ütőméret azért fontos, mert minél messzebb van a gyermek kezétől a találati pont, annál nagyobb erőkifejtést igényel az ütés (nagyobb az erőkar), tehát a túl hosszú ütő bármilyen könnyű is túlterhelheti a gyermek kezét. A gyermekütőket általában korhoz, illetve testmagassághoz méretezik. Az átlagtól eltérő magasságú gyermeknél vegyük figyelembe az ütőhöz ajánlott testmagasságot is. Egy jó módszer a megfelelő méret kiválasztására, ha a gyermek egyenesen állva maga mellé teszi az ütőt, úgy hogy az ütőfej felső keret része a földön van a nyél végét pedig az ujjai hegyével tartja. Ha az ütő pont befér az egyenesen tartott ujjvégei és a föld közé, az a jó méret! A legtöbb gyerekütőn jelölve van, hogy milyen méretű mini – tenisz pályához ajánlott (piros, narancs, zöld).


Az ütő súlya: kezdetben a lehető legkönnyebb ütőt érdemes választani, később ha már haladó teniszezővé válik a gyermek, esetleg versenyzik, akkor érdemes a korához és testmagasságához ajánlott súlytartomány nehezebbik végéről választani.


Az edzések gyakorisága: ha egy gyermek sokat teniszezik, akkor egy idő után az izomzata elég erőssé válik ahhoz, hogy a nehezebb, hosszabb ütőt is elbírja. Erre akkor lehet szükség, ha mini - tenisz korosztályához képest nagyobb pályán gyakorol, és versenyzik.


Az ütők anyaga: A gyermek ütők anyaga is ugyanolyan sokféle lehet mint a felnőtteké. Kezdve az olcsóbb alumínium ütőktől  a legmodernebb titánium ötvözetű ütőkig. Mivel a gyermekek hamar kinövik az ütőket, és a játékukban nem olyan meghatározóak az ütő tulajdonságai, nyugodt lélekkel választhatunk a kezdetekben olcsóbb alumínium ütőt is.  Természetesen, ha megtehetjük, fizessük meg a jobb minőségű anyagokat, mert az jobb a gyermek kezének, és egy kicsit a tenisztanulást is könnyebbé teszi.

Gyermek teniszütők mérettáblázata
A gyermek kora Testmagasság Ütőméret (inch) Ütőméret (cm)  Ütő súlya (g) Mini - tenisz pálya
0 - 4 éves korig  85 - 100 cm  19 48 160 g piros
4 - 6 éves korig 100 - 115 cm 21 53 160 - 170 piros
7 - 8 éves korig 115 - 125 cm 23 58 170 - 200 narancs
9 - 10 éves korig 125 - 140 cm 25 63 200 - 250 narancs, zöld
10 - 12 éves kroig 140 - 150 cm 26 66 220 - 270 zöld, normál
12 év felett   27 68, 58 (felnőtt ütő mérete) 240 g fölött normál teniszpálya

 

tenisz
tenisz