Ismerkedés a tenisszel

A tenisz jó választás! : Számos kutatás bizonyítja, hogy a tenisz az egyik legegészségesebb, legkevésbé sérülést okozó sport. A tenisz egy élethosszon át űzhető, építi a játékos önbizalmát, segíti önértékelését. Képessé tesz az önmegtartóztatásra, és az önállóságra, és megtanít a mások tiszteletére. De mindenekfelett a tenisz egy jó játék, mely módot ad a test edzésére, úgy hogy közben jól érzi magát az ember.

  • A  mai rohanó világban is könnyen megszervezhető, hiszen egy partner elegendő hozzá.
  • Páros változata lehetőséget ad egy fajta csapatjáték élményre is.
  • Felnőttként kezdve, amatőr játékosként is eljuthat az ember olyan szintre, hogy teniszmérkőzéseket játszik, sőt a tudásának megfelelő teniszversenyen is kipróbálhatja magát, megízlelve a versenyzés szépségeit.


A teniszezővé válás folyamata:

  1. Vegyünk néhány óra teniszleckét! Ehhez keresni kell egy jó edzőt, aki valamelyik közeleben lévő teniszklubban dolgozik. 20 - 30 órányi oktatás, minimum heti rendszerességgel, elég lehet ahhoz, hogy egy játékos megtanulja a leggyakrabban használt mozdulatokat, és azokat kellőképpen be is gyakorolja. Természetesen egyéntől függően lehet ez a szám több is, de kevesebb is.
  2. Autodidakta módszerek: sok magyar és idegen nyelvű teniszoktató oldalt találhatunk az interneten, melyeket elolvasva mindenképpen tudatosabbá tehetjük a tenisz tanulást, és esetleg lerövidíthetjük a tanulás, gyakorlás idejét. Azonban szükséges a tanuláshoz valamilyen visszaigazolás, hogy jó – e a kivitelezett mozdulat, vagy sem. Sok sportban ilyen célt szolgál a tükör, például a bokszban, vagy az aerobicban, azonban a teniszben nem alkalmazható ilyesmi. Ezért kell egy edző, aki visszaigazol, hogy valóban azt csinálju –e amit elterveztünk. Az edzővel való munka interaktív, és azonnali visszacsatolást ad arról, hogy jó-e a mozdulat vagy sem, valamint egy személyben gyakorlópartner is, aki úgy üti a labdát, hogy azzal segíti a gyakorlást. A legfontosabb a kezdő teniszező számára, hogy technikailag minél tökéletesebb mozdulatot rögzítsen, ugyanis, ha egy rossz mozdulat rögzül, azt később, különösen felnőttek esetében nagyon nehezen lehet kijavítani.
  3. Pontjáték: Ha elég órát vettünk, és úgy érezzük alkalmas rá a tenisztudásunk, kezdjünk el pontra játszani. Aki csak ütögeti a labdát, az is teniszezik, de a sportág szépségének csak egy kis szeletét „ízlelte meg.” A pontjátékkal töltött idő sokkal intenzívebb, sokkal motiváltabb a játékos, hogy elérjen és sikeresen visszaüssön egy-egy labdát. Egy nagy küzdelem árán megnyert teniszmérkőzés a győzelem örömével tölti el, nemcsak a profi versenyzőt, hanem a hobbi teniszezőt is. Egy bizonyos tenisztudás után muszáj pontra játszani, mert ez hozza ki a játékunk további fejlődését. Elkezdünk taktikán gondolkodni, elkezdjük megfigyelni magunkat, hogy mely ütések jók, és melyek nem, és megfigyeljük ugyanezt az ellenfélnél is. A pontjáték sokszor új lendületet ad az edzővel való munkához. A pontjátékhoz partnert kell keresni, ebben kérhetjük az edző segítségét, de használhatjuk a partnerkereső oldalakat. Ha megtehetjük továbbra is menjünk el néha az edződhöz egy-egy egyéni órára, hogy a kialakult jó technikát karban tudjuk tartani.
  4. Versenyezz!: Ha kipróbáltad magad a pontjátékban, és továbbra is vágysz a kihívásokra akkor kezdj el versenyezni. Az alkalomszerű pontjátékok után újabb fejezet kezdődik a teniszezésedben azzal, ha versenyhelyzetben játszol mérkőzéseket. Itt meg kell birkóznod a téthelyzet adta nehézségekkel, a sorozatterheléssel, és az ellenfelek sokszínűségével.  A versenyek élvezetes sportesemények, hiszen sok hasonló érdeklődésű emberrel találkozhatsz. A versenyzéshez is sok jó tanácsot adhat neked egy edző, valamint a kialakult jó technikád „őrzője” lehet. Ha már sokat versenyeztél, rutinos játékossá váltál, akkor az edzővel való órákat kiválthatja a partnerekkel való gyakorlás.

Mindegy, hogy meddig jutsz a folyamatban, ha csak ütögetni jársz le a megszokott partnereddel, vagy ha a legprofibb versenyeken indulsz, akkor is reméljük sok örömed lesz abban, hogy csatlakozol a tenisz társadalomhoz, és reméljük ez az oldal hozzásegít ahhoz, hogy minél több teniszprogramon, eseményen tudj részt venni.
 

tenisz
tenisz