A tensizversenyek

A mini-tenisz versenyek (5 – 10 éves kor): A legfiatalabb gyermekeknek való versenyek. A mini – tenisz módszer és eszközök térhódításával lehetővé vált, hogy az egész fiatal gyermekek is megízlelhessék a versenyzés élményét. Három mini – tenisz kategória létezik, a legkisebbek között hét évesek vagy fiatalabbak indulhatnak, külön kategória van a 8,9 évesek számára, és külön kategória a 10 évesek számára. Mini – tenisz versenyeket iskolák, klubok is szervezhetnek, csakúgy mint a Magyar Tenisz Szövetség. A Magyar Tenisz Szövetséghez tartozó mini – tenisz versenyeken az induláshoz érvényes játékengedély, és érvényes sportorvosi igazolás szükséges, és a Magyar Tenisz Szövetség honlapján az ONR (Online Nevezési Rendszer) – en keresztül kell nevezni. A mini - tenisz versenyekről többet olvashtsz itt: http://www.teniszport.hu/jatekosok-szulok/szulok-a-gyermek-tenisz-versenyek.php

A Magyar Tenisz Szövetség korosztályos versenyei: Ha a mini – tenisz versenyekből kinő a gyermek, akkor az MTSZ korosztályos versenyei kínálnak egy lehetőséget a versenyzés folytatására.  Itt 12, 14, 16, 18 éves korosztályoknak hirdetnek meg versenyeket. A versenyek eredményeit az MTSZ kiértékeli, és az MTSZ versenyszabályzata alapján ranglistába sorolja a játékosokat. Ez a hazai hivatalos korosztályos tenisz ranglista. E ranglistákat vezető játékosokat hívják meg a korosztályos válogatottba is, hogy hazánkat képviseljék a nemzetközi bajnokságokon. Így ebben a rendszerben elsősorban a jól felkészült, naponta gyakorló gyermekek tudnak sikerélményeket szerezni. A Magyar Tenisz Szövetség havonta megrendezett régiós versenyei kínálnak „felzárkózási” lehetőséget azoknak, akik még nem szereztek elég versenyzői rutint, „kezdő” versenyzők. A szövetség versenyein csak érvényes versenyengedéllyel lehet indulni, melyet az MTSZ irodában lehet megvásárolni. Jelentkezni a fent említett mtsztenisz.hu oldalon lehet, az ONR (online nevezési rendszer) menüpontban. Ha tisztában akarunk lenni a versenyeket illető részletekkel, szabályokkal, akkor érdemes átolvasni az MTSZ versenyszabályzatának ide vonatkozó részleteit.

A Magyar Tenisz Szövetség felnőtt versenyei: Az MTSZ korosztályos versenyeiből kinőtt játékosok a felnőtt mezőnyben folytathatják sportolói karrierjük kibontakoztatását. A férfi és női első osztályú versenyek (F1 és N1) jelentik a legerősebb mezőnyt, a másodosztály (F2, N2), és a harmadosztály (F3,N3) utána következik. A legtöbb felnőtt verseny pénzdíjas, és az eredmények kiértékelésével alakul ki a hazai felnőtt ranglista. Az MTSZ versenyekre érvényes játékengedélyre és sportorvosira van szükség, valamint nem árt ismerni az MTSZ versenyszabályzatát, melyben megtalálható minden fontos információ a versenyekről (ki indulhat, pontozás, díjazás … stb.)

Amatőr Teniszversenyek: Az amatőr versenyek olyan versenyek, ahol nem indulhatnak hivatásos teniszezők, azaz nem indulhat olyan játékos, aki a Magyar Tenisz Szövetség  ranglistáján 300 – on belül van. Ha már indult valaki amatőr versenyen, és ez után kerül az MTSZ ranglistájára 300 – on belülre akkor továbbra is indulhat amatőr versenyen, egészen addig, amíg nem kerül be az első 100 közé. Az amatőr versenyek pénzdíjas versenyek, emiatt különböztetjük meg őket a klasszikus hobbi versenyektől. A pénzdíj miatt viszonylag nagy, és erős az indulók mezőnye. Az amatőr versenyeket az Amatőr Teniszezők Társasága (ATT) szabályozza.

Hobbi Teniszversenyek: olyan teniszversenyek, melyeket elsősorban a kedvtelésből teniszezők számára szerveznek. Cél, hogy a hobbi teniszezőknek is legyen lehetőségük versenyezni, élvezetes tétmérkőzéseket játszani. Az ilyen versenyek szervezői figyelembe veszik a mezőny indulóinak tudását, és ennek megfelelően alakítják ki a verseny lebonyolítási rendjét. Cél, hogy lehetőség legyen minél több játékra. A díjazás jelképes.

Házi Versenyek: A házi versenyek általában a klubok saját versenyei, és elsősorban a klubok bérlői indulhatnak rajta. A pontos részleteket a versenykiírásban lehet megtalálni.

Szenior versenyek:  A szenior versenyeken a 35 évet betöltött játékosok indulhatnak. A korosztályok öt évenként ugranak, így van 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75 …stb. korosztályok mind a női, mind a férfi mezőny számára. A páros számokban összeadják a két induló évszámát, és ennek összege alapján határozzák meg a korosztályokat: 100-, 100+, 110+, 120+, 130+,140+ … stb. A szenior versenyek a Szenior Tenisz Szövetség hatáskörébe tartoznak.

Kerekesszékes versenyek: mozgássérültek számára rendezett versenyek. A résztvevők kerekesszékben ülve, a számukra speciálisan kidolgozott versenyszabályok szerint játsszák a teniszt.

Nemzetközi versenyek Magyarországon: Hazánkban egyre gyakrabban rendeznek nemzetközi versenyeket, melyek valamelyik nemzetközi szövetség kötelékébe tartoznak, mint például ITF, WTA, ATP. Ezekről a versenyekről, az indulás részleteiről az illetékes szervnél, vagy a Magyar Tenisz Szövetségnél lehet további információt szerezni. Nézőként is élvezetes lehet kilátogatni egy ilyen versenyre.

tenisz
tenisz